Vanerin käyttökohteet
Oi vaneri, tuo monikäyttöinen vaneri! Kun tarkastellaan miten montaa eri vanerilaatua on olemassa, miten niitä kaikkia saa eri paksuuksilla ja siihen päälle vielä mahdolliset pintakäsittelytkin, niin harvaan jää käyttötarkoitukset johon vaneri ei sopisi. Vanerilevyt ovat luotettavia kavereita rakennustyömailla, sisustajan työssä ja joka kodin monitoimimiehillä.
Lue alta kaikista eri vanerien käyttömahdollisuuksista, tutustu kauttamme saataviin eri vanerilaatuihin ja tarvittaessa voit aina ottaa yhteyttä, niin vastaamme juuri sinun kysymyksiisi! Tällä sivulla voit lukea vinkkejämme vanerin käsittelyyn ja täällä voit lukea hiukan vanerien ominaisuuksista.
Vaneri ulkokäyttöön
Vaneria tarvitaan paljon ulkokäyttöön, joko väliaikaisesti tai pysyviin ratkaisuihin. Säänkestävä vaneri on pinnoitettua, tiivistä vaneria, jolloin se pärjää vaihtelevissa sääolosuhteissa ilman käyttöominaisuuksien kärsimistä. Ulkokäyttöön valitaan useimmiten säänkestävä ja monikäyttöinen filmivaneri eli vesivaneri. Muita loistavia vaihtoehtoja ovat venevaneri tai pintakäsitelty mänty- ja koivuvaneri. Vesivaneri, venevaneri tai muulla tavalla säältä suojattu vaneri on pinnoitteensa ansiosta myös helposti maalattavissa tai teipattavissa halutunlaiseksi. Näin saa vaneri ulkokäytössä vieläkin paremman suojan sääoloja vastaan. Huolellisesti pinnoitettu vaneri on myös tyylikkään näköinen, mikäli sitä käytetään näkyville jäävänä pintamateriaalina. Etenkin filmivanerin pinta on lisäksi karkea, jolloin se soveltuu hyvin käyttökohteisiin, joissa tarvitaan vanerilevyltä täysin sileää pintaa parempaa pitoa. Kun etsit vaneria ulkokäyttöön, kannattaa aina ensin tutustua vanerilaatuihin ja niiden ominaisuuksiin.
Vaneria tarvitaan ulkokäyttöön esimerkiksi:
- Ulkoverhouksessa ja piharakennusten ulkoseininä
- Valumuotteina
- Meluaitana
- Väliaikaisina työmaarakenteina, kuten siltoina
- Tuulensuojalevynä
Ehkäpä yleisin tarve on huopakaton rakentaminen, jolloin ulkokäyttöön soveltuvalla vanerilla, kuten filmivanerilla, tehdään tukeva pohja kattohuovalle.
Rakenna kanootti tai vene vanerista
Mietitkö mikä on paras vaneri veneelle? Venevaneri on taipuisampi vaihtoehto vesivanerille ja se sopii nimensä mukaisesti erinomaisesti vaikkapa soutuveneen, kanootin tai kajakin rakentamiseen. Venevaneri on erikoisrakenteinen levy, jossa viilut ovat pituussuunnassa. Tämä antaa venevanerille paremman taipuisuuden, mikä on tärkeää veneiden kaarevien muotojen luomisessa. Vertaansa vailla oleva taipuisuus tekee venevanerista loistavan vaihtoehdon myös muihin erikoisempiin rakennusprojekteihin, jossa vanerilta vaaditaan kovat käyttöominaisuudet ja säänkestävyys.
Veneen rungon rakentamiseen suositellaan hieman paksumpaa vaneria, kuten 9–12 mm venevaneria, sillä se tarjoaa riittävän vahvuuden ja tukevuuden rungon kestämiseksi. Veneen kansi ja sisäosat voidaan puolestaan rakentaa hieman ohuemmasta vanerista, esimerkiksi 6 mm venevanerista. Ohuempi vaneri on kevyempi ja helpommin käsiteltävä. Veneen yksityiskohdissa, voidaan käyttää vieläkin ohuempaa vaneria, kuten 4 mm venevaneria, mikä mahdollistaa tarkemmat ja siistimmät työstöt.
Venevanerin hinta vaihtelee vanerin laadun ja paksuuden mukaan. Olemme ainoa suomalainen vanerin toimittaja, jolta löydät 6 m venevaneria suoraan varastosta. Kysy venevanerin hinta soittamalla 08-447 015!
Vanerin käyttö kosteissa tiloissa
Useissa eri rakennusprojekteissa tarvitaan vaneria myös paikoissa, joissa levyt altistuvat kosteudelle. Esimerkiksi kylpyhuoneen rakenteissa ja vedeneristyksessä voidaan käyttää tiivistä ja kosteutta kestävää vesivaneria, eli filmipinnoitettua filmivaneria. Suihkutilojen seinissä vesivanerinkin vesieristys tulee tietenkin tehdä huolellisesti, kodinhoitohuoneen tai saunan kaltaisessa tilassa vaneria voi halutessaan jättää myös näkyville pinnoille, kuten lattiaan tai kattoon.
Vanerista rakentaminen
Vanereista löytyy sekä käyttöä että katseita kestäviä vaihtoehtoja, joita kelpaa käyttää myös näkyviin jäävissä rakenteissa. Vaneria hyödynnetään paljon esimerkiksi:
- Kuljetuskaluston, kuten hevostrailerin tai peräkärryn, lattiana
- Teline- ja hyllytasoina
- Ajoneuvojen lattiana
- Seinissä ja katoissa, varsinkin varastotiloissa tai ulkorakennuksissa
- Eläinsuojien ja karsinoiden seininä
- Maatalousrakenteissa
Kohteesta ja käyttörasituksesta riippuen näissä suosituimpia ovat koivuvaneri ja kuusivaneri. Koivu- ja kuusivanerilla on hyvät lujuusominaisuudet, niitä on helppo käsitellä ja etenkin koivuvaneri on hyvin kolhunkestävää. Venevaneri on kovia puulajeja joustavampi vaihtoehto, tilanteisiin kun halutaan taivuttaa vanerilevyä enemmän. Mikäli raaka vanerilevy näyttää ikävältä, voi näkyviin jäävät pinnat maalata tai teipata mieluisan näköisiksi.
Vaneri sisustuksessa
Vaneri on viime vuosina nostanut suosiotaan sisustuksessa myös näkyvissä elementeissä. Puun lämmin väri ja rustiikkinen, luonnonläheinen puukuviointi tekevät vanerista kiinnostavan vaihtoehdon esimerkiksi sisäseinien panelointiin tai kalusteoviin. Ohuen vanerilevyn hyvä käsiteltävyys mahdollistaa erilaisten kuvioiden tekemisen sekä vanerin taivuttamisen eri muotoihin, mikä tekee vanerista huomattavasti vaikkapa täysipuuta monipuolisemman materiaalin sisustuselementteihin. Kukaan ei varmastikaan myöskään moiti vaneria edullisesta hankintahinnasta, eikä sen keveydestä kalusteissa.
Sisustuksessa käytetään yleensä koivuvaneria, sillä se on esimerkiksi havuvaneria iskunkestävämpi ja vahvempi.